El proper curs 2019-2020, molts nens i nenes entraran per primera vegada en el sistema educatiu als seus tres anys, altres passaran a l’institut i alguns canviaran de col·legi per diverses circumstàncies. En qualsevol dels casos, triar un centre educatiu suposa no només una prioritat per a la família, sinó també una enorme responsabilitat que porta de cap a molts pares, sobretot quan l’infant ha de ser escolaritzat per primera vegada. Allà és on passarà bona part del seu temps i, si tot va bé, aquest viatge educatiu durarà fins a 15 anys.
Després del centre de treball, el col·legi dels menuts de casa acostuma a ser la institució que més condiciona la vida quotidiana de les famílies. El progrés acadèmic i personal dels nostres fills depèn en bona mesura de la seva integració a l’escola. Serà, a més, el seu primer entorn de socialització i el principal generador de valors, després dels pares.
Però, què hem de tenir en compte a l’hora d’escollir escola? Us proposem alguns aspectes que us resultaran útils:
1. Projecte educatiu del centre
El projecte pedagògic de l’escola, és a dir, com s’ensenya en aquest centre, i l’equip de professors cada vegada cobren més pes a l’hora de prendre una decisió familiar. La Jornada de Portes Obertes hauria de servir no només per conèixer personalment els docents, sinó també per preguntar-los com treballen a l’aula, quines metodologies fan servir o com dirigeixen les classes. En un moment de transformació de l’educació com l’actual, cada vegada és més habitual que els centres educatius introdueixin el treball cooperatiu, per projectes, els ambients o altres innovacions. L’escola ha de combinar la calidesa i la qualitat de les relacions humanes amb un projecte educatiu valuós i uns bons resultats acadèmics.
2. Coherència en els valors
És fonamental triar una escola que sigui coherent amb els valors de la família. La família ha de valorar si els projectes de les escoles encaixen amb les seves creences educatives, el seu estil i valors i les seves prioritats.
3. Escola concertada, per què?
Els col·legis concertats són centres privats que gaudeixen de subvencions públiques, de manera que el cost de les matrícules és inferior al dels privats. És un model intermedi entre l’ensenyament públic i privat. En general, solen estar subvencionats els nivells obligatoris (segon cicle d’Educació Infantil, Educació Primària i ESO) i els pares han de finançar el cost dels serveis com menjador o activitats extraescolars.
4. La tasca docent
Una escola no és tan sols un edifici o una manifestació de bones intencions en un document. Una escola és un conjunt de persones educant-se, on els professionals (l’equip docent i no docent) són responsables de fer (tant individualment com en equip) tant bé la seva feina com els documents diuen, o més. Un bon projecte educatiu, una bona metodologia necessita de professionals preparats, compromesos i actius per ser una realitat educativa. Les famílies han de comprovar que l’escola té realment un projecte, és a dir, una visió de com s’ha d’educar compartida per tots els mestres. L’acció tutorial i la possibilitat de comptar amb un equip psicopedagògic ben preparat també són factors a tenir molt en compte en aquest sentit.
5. Idiomes i noves tecnologies
L’anglès és una altra de les preocupacions de molts pares. A Catalunya, més de la meitat dels centres educatius ja han introduït aquest idioma com a llengua d’ensenyament, cosa que significa, per exemple, que imparteixen assignatures com Matemàtiques, Ciències, Música o Plàstica en llengua anglesa. També hi ha centres que compten amb auxiliars de conversa, joves natius anglòfons, per dinamitzar les classes i que inclouen al currículum la preparació per enfrontar-se als exàmens oficials de la Universitat de Cambridge, per exemple. A més d’aquesta llengua, moltes escoles aposten per oferir un quart idioma, en el cas de Sagrada Família és l’alemany. Pel que fa a les noves tecnologies, el ventall és ampli, però cada vegada resulta menys estrany veure tauletes o ordinadors portàtils sobre els pupitres dels alumnes, ja que s’han convertit en una eina de treball més, o adonar-se de la presència de la Robòtica a les aules.
6. Serveis i Activitats extraescolars
Un altre punt molt rellevant són els serveis que una escola ens pot aportar per millorar la conciliació laboral i familiar. Un menjador amb cuina pròpia o l’opció d’acollida tant al matí com a la tarda seran uns bons aliats en el dia a dia.
Més enllà de l’horari lectiu, hi ha moltes escoles que tenen molta vida i que organitzen tot tipus d’activitats extraescolars, potenciant especialment l’esport i la creativitat. Tot plegat són estímuls perquè les criatures hi tinguin més relacions i perquè hi puguin desenvolupar altres talents. És important analitzar si aquestes activitats estan plantejades amb serietat i rigor, que no siguin merament un «pàrquing infantil», ja que des del punt de vista educatiu, poden ser tan importants com les hores que passen a l’escola en horari lectiu.
7. Proximitat o bona connexió
Un escola que se situï a prop de la llar o, si més no, que estigui ben connectada serà un altre dels punts a valorar. El fet que els infants no hagin d’invertir una gran part de temps en desplaçaments permetrà que puguin aprofitar millor les hores, realitzar altres activitats, establir relacions amb els companys i els veïns de la zona i desenvolupar la seva pròpia autonomia quan siguin més grans i puguin anar a l’escola sols.
8. Instal·lacions
Tot i que no són determinants, s’han de tenir en compte. En aquest sentit, és recomanable que l’escola disposi d’espais apropiats per al lleure, el descans i l’aprenentatge, i que les aules siguin grans, còmodes i segures i tinguin una bona il·luminació. Per això, ens fixarem si l’escola compta amb laboratoris, aules d’informàtica, Sala d’Actes, aules de Música o Psicomotricitat, capella, etc.
9. Com ens informem?
És molt recomanable visitar el centre educatiu quan en tinguem oportunitat, en una Jornada de Portes Obertes com la del proper 23 de febrer a Sagrada Família o reservant una visita més personalitzada. No dubteu a preguntar aquells aspectes que us inquietin a altres famílies que portin els seus fills al centre que teniu en ment, també als seus mestres i, fins i tot, als exalumnes. Ells seran les persones que us podran parlar de la seva experiència directa a l’escola. Informeu-vos del perfil dels alumnes de l’escola i consulteu també el web i les xarxes socials del centre educatiu, segur que us aporten informació interessant.
10. Tot això està molt bé, però la gran pregunta és: “Aquesta és la millor escola per al meu fill/a?”
No existeixen les escoles perfectes en general, sinó que hi ha col·legis adequats per a tal nen o nena en concret. Abans que l’excel·lència acadèmica, els idiomes, els esports o les instal·lacions de l’escola, cal considerar les qualitats de l’infant que s’ha d’escolaritzar. Per tant, abans de pensar en “el millor col·legi” preguntem-nos si és “el millor col·legi per al meu fill”. Els rànquings són una informació que pot condicionar, però mai determinar l’elecció.
I un cop ja hem tingut tot això en compte, què fem? Doncs amb els criteris propis sobre què ha de tenir l’escola que volem per als nostres fills i la informació obtinguda, és bo puntuar els centres visitats i fer-ne un rànquing propi que ajudi a fer l’elecció definitiva. Un llistat elaborat a base de puntuar aspectes com la proposta educativa, la capacitat d’atenció individualitzada o l’ideari, però també coses més pràctiques com la quota, la proximitat a casa, els serveis que ofereix o les línies que té, entre d’altres.
A més, cal mirar de cara al futur, no quedar-nos només en les preocupacions immediates de P3. La vida escolar d’un alumne va molt més enllà de l’etapa preescolar, per això és important saber si als centres es poden cursar totes les etapes educatives fins que arribi l’hora de fer el salt a la universitat o als estudis superiors.
Cal tenir present que l’elecció de centre es pot fer cada dia si l’escola és un espai obert a les propostes i plantejaments de les famílies, ja que podrem fer moltes aportacions, reflexions, intercanvis de parers, etc. Hem de tenir clar que, com a pares i mares, som els usuaris del sistema educatiu i tenim molt a dir. Allà on la comunitat escolar estigui formada de debò per professorat, alumnat i famílies tot anirà molt millor.
Finalment, podem afirmar que la paraula clau a l’hora de trobar l’escola adequada és la confiança. A la definició de confiança s’hi associen paraules com seguretat, garantia, tranquil·litat… I és el que moltes vegades busquem en l’escola dels fills: un lloc segur on puguin créixer i desenvolupar-se, amb la tranquil·litat que tindran tot allò que necessiten. Quan confiem en algú sentim que comptem per a l’altre, ens sentim reconeguts, acollits, importants… És això el que demanem a l’escola: que cregui en l’infant, que l’aculli i que el reconegui, fent-lo sentir únic i especial. I és per això que confiar en l’escola va més enllà de projectes basats en declaracions d’intencions, de currículums i de metodologies, perquè es tracta sobretot de compartir una manera de fer i de relacionar-se.
El proper 23 de febrer de 2019, de 10 a 14 h, l’escola Sagrada Família celebrarà una nova Jornada de Portes Obertes per atendre personalment totes aquelles famílies que hi estiguin interessades i resoldre tots els dubtes que puguin tenir. Es duran a terme xerrades informatives (Educació Infantil i Primària: 11 i 12.30 h; ESO: 10.15 h; Batxillerat: 11.30 h), tallers i activitats diverses per mostrar un tastet del dia a dia a l’escola. A més, s’oferirà una xocolatada per esmorzar tots junts. Us hi esperem!
Afegeix aquest esdeveniment al teu calendari a través del següent enllaç: