SERVEI D’ORIENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA
L’objectiu principal en la tasca psicopedagògica és l’atenció acurada cap a tots els alumnes de l’escola, amb la finalitat d’ajudar-los en el seu adequat desenvolupament i creixement personal en els seus diferents àmbits, comptant amb la cooperació de pares i professors.
Així mateix assessora i dóna suport als diferents membres de la comunitat escolar.
FUNCIONS DIRIGIDES AL CENTRE I AL PROFESSORAT
– Assessorar els mestres en el disseny dels mètodes i estratègies d’avaluació interna de centre, tant dels alumnes com dels processos d’ensenyament.
– Orientar els mestres en el tractament flexible i diferenciat de la diversitat d’aptituds , interessos i motivacions dels alumnes.
– Assessorar en la preparació de les modificacions i/o Programes individualitzats (P.I), programacions d’activitats de recuperació i de reforç educatiu.
– Coordinar i orientar la tasca educativa dels mestres de suport.
– Col·laborar amb els mestres en la resolució dels problemes que se’ls hi plantegen en la seva tasca docent, donant-los material, assessorament i suport.
– Col·laborar en el sí del Claustre, en la programació general del curs, per tal que respongui a la previsible diversitat de necessitats especials dels alumnes.
– Informar, assessorar i orientar sobre l’evolució general dels alumnes a nivell intel·lectual, d’aptituds per a l’aprenentatge personal i d’adaptació.
– Mediar entre els diferents professionals dels àmbits educatius i/o de Salut Mental, que poden intervenir en la vida d’un alumne i, el tutor/a corresponent.
FUNCIONS DIRIGIDES ALS ALUMNES
– Col·laborar en la detecció de dificultats o problemes educatius del desenvolupament personal i d’aprenentatge que presentin els alumnes, i en la intervenció escolar per a millorar-los.
– Si s’escau, realitzar l’avaluació psicològica i pedagògica dels alumnes que presenten dificultats greus d’aprenentatge, sempre amb la col·laboració i assessorament de l’EAP. Aquesta atenció es basarà en l’adequació del currículum i en la corresponent intervenció escolar amb els alumnes.
– Atendre directament els alumnes amb necessitats educatives especials, de manera individualitzada i/o en petits grups.
– Orientar l’escolarització dels que presenten necessitats educatives especials.
– Ajudar els alumnes a tenir un millor coneixement de sí mateixos i dels altres.
– Col·laborar en l’orientació escolar individualitzada de tots els alumnes, afavorint els processos de decisió i maduresa personal.
– Ajudar els alumnes en moments de major dificultat com podrien ser l’ingrés en un nou Centre o el canvi d’etapes.
– Es realitzarà, un estudi psicopedagògic als i a les alumnes de 1r i 6è d’Educació Primària; els resultats del qual seran comunicats mitjançant un informe escrit individual que es farà arribar personalment als pares i de manera confidencial.
– Estudi psicopedagògic als alumnes nous que s’incorporen a Primària.
FUNCIONS DIRIGIDES ALS PARES
– Atendre consultes dels pares, relacionades amb aspectes psicopedagògics, mitjançant entrevistes personalitzades.
– Proporcionar informació oral als pares sobre els resultats de les proves realitzades als seus fills.
– Realitzar entrevistes amb les famílies, juntament amb el tutor/a per a presentar les adequacions curriculars i establir pautes d’actuació.
LOGOPÈDIA EN L’ÀMBIT ESCOLAR
Actualment l’escola disposa, dins l’àmbit escolar, d’un programa logopèdic de detecció i rehabilitació de possibles trastorns de llenguatge o de parla des de P.3 fins a 2n de Primària.
OBJECTIUS
– Efectuar unes exploracions logopèdiques.
Aquestes es duran a terme per mitjà de proves estandarditzades, proves d’elaboració personal i/o observació directa.
A partir dels resultats s’estudiarà la possibilitat de derivar alguns dels casos fora de l’àmbit escolar o reeducar-los si s’escau (Educació Infantil i 2n de Primària).
– Rehabilitar les possibles dislàlies a Educació Infantil.
En el cas de detectar possibles dislàlies, problemes d’articulació… es plantejarà l’opció de la reeducació dins de l’atenció a la diversitat.
– Fer el seguiment dels casos
Es fa un seguiment de l’evolució de tots els casos detectats, tant si són derivats fora de l’escola com si realitzen la reeducació dins d’ella.